Abilitatea de a-ți conștientiza propriile emoții și a știi cum să le controlezi astfel încât să nu devină dăunătoare pentru sine sau pentru cei din jurul tău este esențială. Această abilitate se poate dezvolta încă din copilărie, iar mai târziu, inteligența emoțională a copilului va crea un drum sigur spre o maturizare echilibrată. Lumea emoțiilor, fie ele de bază, pozitive sau negative, simple sau complexe, primare sau secundare, este una extrem de vastă, iar cunoașterea și stăpânirea lor poate să fie realizată numai într-un mediu care este sigur și deschis spre dezvoltarea personală.
Inteligența emoțională are implicare și în abilitățile sociale, din moment ce emoțiile pot afecta memoria, concentrarea și implicit acțiunile pe care le realizează un copil. Pus într-un cadru deschis, unde interacționează cu diferite tipuri de persoane și copii cu personalități în formare, empatia și înțelegerea stărilor prin care poate să treacă un om îi vor permite să aibă reacții conforme și echilibrate. Odată ce acest nivel de inteligență este atins, capacitatea de a relaționa cu ceilalți va fi amplificată deoarece copii vor putea empatiza cu cei din jurul lor și vor putea identifica emoțiile persoanelor cu care intră în contact.
Părinții și cadrele didactice au un rol important atunci când vine vorba de modul în care copii sunt capabili să înțeleagă sentimentele și emoțiile care își fac apariția, ca rezultat al evenimentelor din viața lor. Adulții pot ajuta copii, prin înțelegere și validare a emoțiilor, sau dimpotrivă, le pot nega sentimentele, astfel copilul învățând să le reprime la rândul său. Acesta reprezintă mediul principal în care copilul învață să își gestioneze trăirile și reacțiile.